Memang benar harga kopi Starbucks mahal. Satu minumannya boleh mencecah lebih RM 20. Yang menghairankan, mengapa Starbucks boleh berkembang dan ada ramai peminat setia walaupun kopinya mahal? Kalau nak tahu, terdapat lebih 320 cawangan kedai kopi ini di serata Malaysia.

Sejak mula bertapak di negara pada tahun 1998, jenama ini mempunyai strateginya tersendiri untuk menangi hati pelanggan. Jom kita lihat taktik Starbucks untuk tarik pelanggan beli kopi mereka walaupun mahal.

5 Taktik Unik Starbucks Untuk Tarik Pembelian Pelanggan

1. Pasaran Kopi Untuk Pelanggan Yang ‘Tak Sensitif Harga’

Mungkin ini adalah pertama kali anda mendengarnya, namun Starbucks mempunyai ramai pelanggan yang ‘tak sensitif dengan harga’. Daripada mencuba bersaing dengan jenama kopi yang lebih murah, Starbucks sengaja menggunakan harganya yang mahal untuk memisahkan diri daripada pasaran. Di samping itu, taktik ini juga mampu memperkuat imej mereka sebagai jenama premium.

Disebabkan pelanggan setianya tidak kisah untuk berbelanja, kopi Starbucks dapat mempertahankan kestabilan bisnes mereka. Harga yang tinggi juga mampu memberikan kesan positif terhadap margin keuntungan mereka tanpa menjejaskan permintaan daripada pelanggan.

2. Harga Mahal Jadi Tarikan

Walaupun ada yang mengelak untuk membeli kopi di Starbucks, namun ada kebanyakan pelanggan merasakan harganya yang mahal membuatkan kopi yang jenama ini tawarkan lebih istimewa dan berkualiti. Ada kalanya kita sendiri juga membeli minuman yang mahal untuk self-reward. Tabiat pelanggan yang cukup unik ini pernah dikaji oleh Universiti Stanford.

Dalam kajian tersebut, dua individu telah diberikan minuman dengan label harga yang berbeza iaitu $5 dan $45 padahal kedua-duanya adalah minuman yang sama.

Kajian tersebut mendapati dua individu tersebut mendakwa minuman yang mahal rasanya lebih sedap dan berkualiti.

Dalam hal ini, harga yang mahal tidak hanya mencerminkan kualiti, tetapi ia juga boleh mempengaruhi citarasa pelanggan.

Kajian tersebut turut menyimpulkan bahawa ketika menikmati minuman yang lebih mahal, ia dapat merangsang aktiviti otak sehingga boleh membuatkan seseorang rasa lebih gembira.

3. Decoy Effect

Starbucks adalah salah satu jenama popular yang menggunakan Decoy Effect. Decoy Effect adalah sebuah situasi apabila pelanggan perlu ubah keputusan antara dua pilihan apabila munculnya pilihan ketiga.

Menerusi taktik ini, pelanggan yang sepatutnya memilih produk berharga rendah akan cenderung untuk berbelanja secara berlebihan.

Seperti yang kita tahu, jenama kopi premium ini menawarkan 3 saiz cawan kepada pelanggan.

Sekiranya Starbucks mewujudkan 2 saiz cawan sahaja iaitu Tall dan Grande, kebanyakan pelanggan pasti akan memilih Tall kerana mereka merasakan harga Grande agak mahal.

Namun, apabila pilihan ketiga iaitu Venti diwujudkan, kebanyakan pelanggan akan memilih Grande dan sebahagian kecil akan membeli Venti kerana perbezaan harga yang tidak begitu ketara.

Tanpa disedari, pelanggan akhirnya akan membeli minuman yang paling mahal.

4. Aplikasi Jadi Penghubung Antara Starbucks Dengan Pelanggan

Jika sebelum ini pelanggan setia Starbucks perlu membawa kad keahlian untuk mengumpul mata, kini mereka boleh lakukannya dengan lebih mudah menerusi aplikasi.

Selain memudahkan urusan membuat pesanan dan mengumpul mata, pelanggan juga ditawarkan dengan pelbagai promosi ekslusif di aplikasi tersebut.

Untuk Starbucks pula, mereka dapat manfaatkan aplikasi ini untuk kenalpasti gelagat pelanggan. Ini dapat membantu jenama ini untuk tawarkan perkhidmatan yang lebih baik. Daripada jenis minuman yang sering dibeli, jumlah yang selalu dibelanjakan dan jenis merchandise yang pelanggan gemari, Starbucks ada datanya.

Data-data tersebut kemudiannya digunakan untuk Starbucks tawarkan produk dan lakukan pemasaran yang sesuai dengan pelanggan. Dalam skala besar, analisa data tersebut juga akan digunakan untuk merangka promosi yang tepat untuk kumpulan pelanggan dalam sesebuah negara.

5. Suasana Kedai Yang Mesra dan Santai

Ada juga pelanggan yang sukakan Starbucks bukan kerana minumannya, tetapi kerana ruang kedai yang sangat selesa dan sesuai untuk pelanggan melakukan kerja peribadi atau bersantai. Selain itu, Starbucks juga sering dijadikan lokasi bagi mengadakan perbincangan jauh daripada suasana pejabat yang tegang.

Jadi, apabila pelanggan membeli minuman mereka yang agak mahal, mereka juga berpeluang untuk menggunakan fasiliti yang Starbucks sediakan seperti ruang kerja yang selesa, tandas yang bersih dan wifi yang laju. Bau kopi yang semerbak harumnya juga boleh membuatkan pelanggan lebih produktif dan fokus ketika bekerja.

Dengan mengenali gelagat pelanggan, Starbucks mampu bertahan sebagai jenama kopi premium terbesar bukan sahaja di Malaysia, malah di puluhan lagi negara lain. Starbucks bukan sahaja bijak mengenalpasti kumpulan pelanggan yang tidak sensitif dengan harga, malah mereka juga berjaya memancing lebih ramai pelanggan untuk membeli minuman melalui pelbagai strategi seperti penggunaan aplikasi serta taktik Decoy Effect.

Mereka juga tidak gentar untuk berdiri sebagai jenama yang premium sambil menawarkan ruang kedai yang selesa dan perkhidmatan yang mantap. Jadi, tidak hairanlah jenama kopi ini mampu bertahan selama 25 tahun di Malaysia.

Dapatkan info terkini dunia bisnes terus ke inbox anda dengan melanggan newsletter kami.

Top