Pendigitalan perniagaan yang semakin berkembang pada masa ini telah memudahkan lagi pelanggan membeli-belah tanpa mengira tempat dan masa. Di sebalik kemudahan ini, sebenarnya terdapat banyak aspek lain yang telah menyumbang kepada perubahan trend pembelian.

Jadi, peniaga juga perlulah peka terhadap perubahan ini demi menawarkan pengalaman membeli-belah yang terbaik. Ayuh kita ikuti beberapa statistik menarik mengenai gelagat pembeli dan pilihan pelanggan masa kini.

gelagat pembeli

6 Statistik Mengenai Perubahan Gelagat Pembeli Pasca Pandemik

1. Perubahan Dalam Gelagat Pembeli Selepas Pandemik

Gaya pembelian pada waktu pandemik memberikan impak yang jelas kepada para pelanggan.

Dengan lambakan pilihan produk dan perkhidmatan di atas talian, 54% pelanggan juga akan mencari harga terbaik secara atas talian dan 44% di kedai fizikal.

Laporan dari The Ayden Malaysia Retail Report 2023 turut mendapati sehingga 55% pelanggan akan batalkan hasrat membeli sekiranya penjual tidak tawarkan kaedah pembayaran yang diinginkan.

Sebahagian kecil pelanggan iaitu sebanyak 37% pula akan menanti jualan bermusim seperti Jualan 11.11 dan Jualan Akhir Tahun untuk mendapatkan diskaun tambahan.

2. 66% Pelanggan Lebih Setia Kepada Jenama Yang Tawarkan Pengalaman Pembelian Online dan Offline Terbaik

Sejak dunia beralih ke fasa endemik, pelanggan kini tidak hanya gemar membeli-belah secara online, malah mereka juga tidak kisah untuk berkunjung ke kedai fizikal.

Sejujurnya, kedua-dua platform ini mempunyai kelebihan masing-masing. Peniaga boleh paparkan produk tanpa had atas talian, manakala pelanggan yang berkunjung di kedai dapat lihat dan mencuba sendiri produk.

Meskipun begitu, mereka boleh dikatakan agak ‘memilih’ untuk luangkan masa ke kedai.

Berdasarkan laporan dari Ayden, 56% dari pelanggan berpendapat sesebuah jenama perlulah tawarkan pengalaman yang lebih menarik di premis.

68% pelanggan juga didapati lebih gemar berurusan dengan jenama yang menawarkan personalized experience dan memahami citarasa mereka.

Satu langkah yang boleh diambil oleh pemilik bisnes untuk menepati gelagat pembeli masa kini adalah dengan memautkan platform pembelian online dengan kedai fizikal. Ini merupakan salah satu contoh strategi unified commerce.

Antara pendekatan unified commerce yang anda mungkin pernah gunakan adalah aplikasi telefon bimbit, self-checkout kiosk dan teknologi lain yang diperkenalkan dalam premis.

3. Pelanggan Terbuka Untuk Mencuba Kaedah Pembelian Unik

Dengan perkembangan pesat teknologi, nampaknya pelanggan cukup terbuka untuk mencuba kaedah pembelian yang lebih pantas dan mudah.

38% pelanggan didapati pernah membuat pembelian menerusi aplikasi serta gemar mengumpul ganjaran mata dan 44% pelanggan berpendapat kaedah baharu yang diperkenalkan membuatkan aktiviti membeli-belah lebih menarik.

52% pelanggan pula berpuas hati dengan pengalaman pembelian atas talian dan 39% pula akan kembali ke kedai yang menawarkan teknologi atau kemudahan yang tiada di kedai lain.

4. Unified Commerce Bantu 67% Tingkatkan Hasil Jualan

Laporan dari Ayden mendapati sektor perniagaan di Malaysia mempunyai potensi untuk meningkat sehingga RM 168 bilion sekiranya peniaga mengamalkan unified commerce.

Selain memudahkan pelanggan, unified commerce adalah satu strategi yang membolehkan peniaga mengumpul dan menyelaraskan data mengenai pelanggan dalam satu platform.

Platform ini mampu memberikan kelebihan besar bagi peniaga dengan menghubungkan sistem antara e-commerce, mobile commerce, perisian Customer Relationship Management (CRM) dan banyak lagi.

Lebih daripada 67% pemilik bisnes percaya strategi ini mampu meningkatkan hasil jualan. Namun, masih tidak ramai peniaga tempatan yang sudah memulakan inisiatif ini dalam pengoperasian bisnes.

Didapati hanya 1 daripada 10 (12%) peniaga di Malaysia sahaja yang sudah memulakan unified commerce dan peratusan ini juga didapati rendah berbanding purata global iaitu 17%. Namun, ramai peniaga yang mempunyai kesedaran dan sedang mempertimbangkannya untuk pengurusan bisnes yang lebih baik.

Antara jenama yang telah memulakan langkah ini ialah Zus Coffee yang setia menawarkan kaedah pembelian yang lebih mudah dan ganjaran yang sesuai dengan citarasa pengguna. Dengan aplikasi yang dibangunkan sendiri, mereka juga dapat mengenalpasti pilihan pengguna secara lebih terperinci.

5. 29% Pelanggan Pernah Ditipu Ketika Buat Pembayaran Online

Laporan dari Ayden turut mendedahkan bahawa 29% pelanggan di Malaysia pernah ditipu ketika membuat pembayaran dengan purata kerugian sebanyak RM 673. Statistik turut menunjukkan bahawa pelanggan berumur antara 25 hingga 34 tahun merupakan golongan yang paling cenderung (42%) untuk menjadi mangsa penipuan pembayaran.

Ini bukan sahaja telah merugikan pelanggan, malah peniaga juga didapati terkesan. Lebih daripada 1/3 pemilik bisnes dilaporkan perlu menanggung kerugian besar akibat penipuan transaksi dan serangan siber.

6. 80% Pelanggan Mahu Penjual Lebih Telus Dalam Mencegah Penipuan Online

Disebabkan kes penipuan yang sering berlegar di media, pelanggan juga nampaknya lebih berhati-hati ketika membuat transaksi atas talian.

76% pelanggan ingin mengenalpasti pihak yang memproses bayaran mereka kepada penjual. Pada masa yang sama, 80% pelanggan mahu peniaga lebih telus tentang langkah pencegahan yang diambil untuk atasi masalah ini.

Akibat risiko penipuan, 84% pelanggan tempatan juga berpendapat kaedah pembelian secara online semakin kurang menarik.

52% pelanggan akan semak tahap keselamatan website sebelum membuat pembelian. 73% pelanggan pula tidak akan membuat pembelian website yang tidak dikemaskini dan hanya 37% pelanggan menggunakan kaedah pengesahan biometrik di kedai online dan offline.

gelagat pembeli

Sudah tiba masanya untuk pemilik bisnes kaji semula strategi perniagaan dalam pelbagai aspek bagi menawarkan pengalaman terbaik buat pelanggan masa kini.

Disebabkan pelbagai faktor seperti peredaran teknologi dan kesedaran pengguna terhadap penipuan siber, ia sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada trend pembelian. Sebagai pemilik bisnes, adalah tanggungjawab anda untuk amati trend serta perubahan semasa bagi memenuhi keperluan pelanggan.

Mungkin pada waktu pandemik pelanggan lebih cenderung untuk membeli secara online. Namun kini, mereka juga gemar ke premis untuk mencuba dan melihat produk sendiri.

Oleh itu, kita juga boleh simpulkan yang kedai fizikal masih ada kepentingannya untuk membina hubungan secara terus dengan pelanggan. Tambahan pula, 83% pemilik bisnes percaya bahawa kedai fizikal mampu mempengaruhi pertimbangan pelanggan dalam memilih jenama.

Jadi, selain melabur dalam mengetatkan keselamatan dalam proses pembayaran, peniaga juga sangat digalakkan pertimbangkan penggunaan unified commerce bagi menawarkan pengalaman membeli belah yang dapat menggabungkan pengalaman pembelian secara online dan offline buat pelanggan. walaupun tidak banyak pemilik bisnes yang sudah memulakan inisiatif ini, namun ia mempunyai potensi yang besar dalam meningkatkan hasil jualan.

Sumber : The Ayden Malaysia Retail Report 2023

Dapatkan info terkini dunia bisnes terus ke inbox anda dengan melanggan newsletter kami.Top