Infineon Technologies AG merupakan syarikat terbesar dalam pengeluaran semikonduktor dari Jerman. Sebelum operasi semikonduktor dipisahkan, ia merupakan sebahagian daripada syarikat induk yang lebih besar iaitu Siemens AG.

Infineon mempunyai hampir 50,280 pekerja dalam pasukannya dan tergolong sebagai salah satu daripada sepuluh pengeluar semikonduktor terbesar di seluruh dunia. Pada tahun 2021, syarikat ini mencatatkan jualan berjumlah €11.06 bilion (lebih RM 55 billion).

Infineon mengedarkan komponen semikonduktor dan sistem kepada industri automotif, sektor perkilangan, berbagai pasaran lain, dan juga menyediakan kad mikro serta produk yang berkaitan dengan keselamatan.

Baru-baru ini, syarikat pengeluar semikonduktor ini sedang dalam perancangan untuk membina kilang Fab Kuasa SiC (silikon karbida) berukuran 200 milimeter yang terbesar di seluruh dunia di kawasan Kulim, Malaysia.

Syarikat Infineon plan

Infineon telah mengumumkan dalam satu kenyataan pada hari Khamis bahawa dalam jangka masa lima tahun akan datang, syarikat tersebut berhasrat untuk melabur sebanyak 5 bilion EURO (setara dengan RM25 bilion) di Kulim semasa fasa pembinaan kedua untuk Modul Tiga. Jumlah ini didapati lebih besar berbanding jumlah pelaburan asal yang diumumkan pada Februari tahun lalu.

Menurut kenyataan tersebut, hasil pelaburan ini dijangka akan membawa potensi hasil tahunan SiC sekitar 7 bilion EURO (lebih RM35 bilion) menjelang akhir dekad, bersamaan dengan pelaksanaan konversi teknologi SiC berukuran 200 milimeter yang telah dirancang untuk lokasi di Villach dan Kulim.

Pangkalan pembuatan yang sangat kompetitif ini akan menyumbang kepada sasaran Infineon untuk memegang bahagian pasaran SiC sebanyak 30 peratus menjelang akhir dekad.

Selain itu, Infineon juga mempunyai keyakinan bahawa hasil tahunan Syarikat dalam bidang SiC pada tahun belankawan 2025 akan menjangkaui matlamat mereka dengan nilai EURO 1 bilion (lebih RM 5 bilion).

Syarikat Infineon menyatakan bahawa trend menuju penyahkarbonan akan mencetuskan pertumbuhan pasaran yang kukuh bagi semikonduktor kuasa, khususnya yang berasaskan wide bandgap.

Ketua Pegawai Eksekutif Infineon, Jochen Hanebeck berkata, pasaran untuk silikon karbida sedang berkembang pesat, bukan hanya dalam sektor automotif malah juga dalam pelbagai aplikasi industri seperti tenaga solar, penyimpanan tenaga dan pengisian bateri kenderaan elektrik (EV) yang kuat.

Dengan mengandalkan kedudukan dominannya dalam industri dan keunggulan kos yang unik, beliau menekankan bahawa syarikat ini memanfaatkan kelebihan kompetitifnya dalam teknologi silikon karbida (SiC) terkemuka dalam kelas, portfolio yang terluas dalam pakej produk, dan pemahaman yang tiada tandingan dalam aplikasi.

Mengulas lebih lanjut, beliau menjelaskan bahawa faktor-faktor ini menjadi elemen perbezaan utama dan kunci kejayaan dalam industri.

Menteri Pelaburan, Perdagangan, dan Perindustrian (MITI) Tengku Zafrul Aziz menyatakan bahawa pembangunan fasiliti silikon karbida bertaraf dunia oleh Infineon di Kulim merupakan pencapaian penting dalam usaha Malaysia untuk memajukan kebolehan pembuatan canggih.

Beliau menekankan bahawa pelaburan ini akan membuka peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan mendorong Malaysia menjadi peneraju dalam mewujudkan teknologi hijau. Ini sekaligus dapat mendorong negara dalam mencapai tujuan pembangunan mampan global.

Tambah beliau, teknologi semikonduktor kuasa inovatif yang dihasilkan di SiC Power Fab juga akan mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai pemain utama dalam ekosistem semikonduktor global dengan peranan yang semakin penting terutama dalam rangkaian bekalan teknologi berkelanjutan.

Syarikat Infineon teknologis

Diharapkan dengan pelaburan dan pembangunan fasiliti dari Infineon ini dapat membantu warga Malaysia dalam menambah peluang pekerjaan serta memperkuat taraf kemahiran pekerja tempatan dalam bidang teknologi semikonduktor yang berdaya saing.

Malah inisiatif ini juga dijangka bakal memberikan daya ungkit kepada ekonomi negara dengan meningkatkan pertumbuhan sektor pembuatan serta menyumbang kepada pembangunan dan inovasi dalam industri teknologi global.

Sumber: technodeglobal

Dapatkan info terkini dunia bisnes terus ke inbox anda dengan melanggan newsletter kami.Top