Nama Jamal Abdillah tidak lagi asing dalam dunia hiburan. Beliau yang merupakan seorang penyanyi terkenal Malaysia telah mencapai populariti dengan suara merdunya dalam industri muzik sejak tahun 1980-an lagi.

Namun, seperti yang sering terjadi dalam kehidupan seseorang, ada saat-saat ketika panggilan baru dan semangat mengembara merayap dalam jiwa. Dengan keyakinan yang teguh dan semangat yang berkobar, Jamal Abdillah memulakan langkah baru dalam industri yang berbeza melalui ternakan lembu komersial.

Jamal Abdillah

Sumber: BERNAMA

Sebulan yang lalu, Jamal Ubaidillah Mohd Ali, 64 tahun, yang lebih dikenali sebagai Jamal Abdillah, memulakan langkahnya dalam industri ternakan. Beliau juga berimpian untuk menggalakkan lebih ramai bumiputera terlibat dalam bidang pertanian di samping menyimpan hasrat untuk mempromosikan pertanian dengan lebih meluas.

Menurut Jamal Abdillah ketika ditemui Bernama di ladang ternakan lembunya di Bukit Merah, Perak beliau mula menternak dengan 20 ekor lembu dan berencana untuk mengimport 80 ekor lembu lagi untuk menambah jumlah induk yang ada pada tahun ini.

Di ladang seluas hampir dua hektar tersebut, terdapat kandang lembu yang mampu menampung antara 300 hingga 400 ekor ternakan. Selain itu, sebahagian daripada tanah tersebut turut dimanfaatkan bagi ternakan kambing yang kini berada dalam perancangan penyanyi veteran tersebut.

Berkongsi pengalamannya dalam pemeliharaan haiwan, Jamal mengungkapkan bahawa memelihara lembu lebih mudah berbanding dengan ternakan ikan hiasan Arowana yang pernah diusahakan sekitar tahun 2009 lalu.

Beliau juga menyentuh mengenai ladang ternakan ikan Arowana yang terletak di Bukit Merah, dan menyatakan bahawa minatnya terhadap ikan hiasan mendorongnya untuk terus menjalankan perniagaan ternakan lembu.

Menurut Jamal Abdillah, sebelum ini perniagaan ternakan ikan hiasan dan lembu beliau dijalankan melalui sistem pajakan. Namun, kini beliau telah memulai semula perniagaan tersebut dan berhasrat untuk mengeksport hasil ternakannya ke luar negara.

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Seroja itu juga memberitahu bahawa Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) sentiasa sedia membantu beliau dengan khidmat nasihat dalam pengurusan ternakan lembu tersebut. Malah, kerajaan bersama pelbagai agensi akan sentiasa membantu dari segi kursus bagi mereka yang berminat menjadi penternak dan peladang.

Beliau percaya bahawa bidang ternakan ikan hiasan dan lembu memiliki potensi yang besar untuk memberikan pulangan yang lumayan jika dijalankan dengan konsisten.

Jamal Abdillah dan Ikan ternakannya

Sumber: BERNAMA

Selain itu, beliau juga menyatakan bahawa masih terdapat banyak peluang yang belum diterokai oleh usahawan Melayu yang ingin terlibat dalam bidang ini. Lebih-lebih lagi, industri ini akan memberi manfaat terhadap kerajaan dalam usaha mengukuhkan jaminan bekalan makanan negara.

Penyanyi itu juga berkata walaupun beliau mula berjinak dalam pertanian, namun beliau juga akan terus aktif menyanyi selagi diterima peminat. Berkongsi perkembangan dalam industri hiburan, Jamal juga giat mengamalkan senaman dan mengawal pemakanan bagi menjaga kualiti vokal untuk demi memenuhi permintaan persembahan nyanyian daripada pelbagai pihak.

Jamal Abdillah, yang sering berulang-alik antara Kuala Lumpur untuk menguruskan kerjayanya dalam bidang nyanyian dan ladangnya di Perak, melihat ini sebagai peluang yang menarik dan bermakna.

Ladang ternakan Jamal turut mendapat perhatian dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Lokman Hakim Ali, yang turut meluangkan masa melawat ladang milik penyanyi tersebut baru-baru ini.

Inisiatif Jamal dalam bidang ternakan ini dipuji, kerana beliau mengambil langkah bijak untuk menyokong seruan kerajaan dalam memastikan keterjaminan bekalan makanan negara.

Sumber: Astro Awani

Dapatkan info terkini dunia bisnes terus ke inbox anda dengan melanggan newsletter kami.

Top